MEMBRANE 1

A family is looking for a new home that is able to represent their trips around the globe, their desire to live in a garden, and to embody the cinematic diversity of domestic life. The result is the design of two different houses on the same plot. The Tobogan House is a generic three-story house on a southern slope. The project juxtaposes two houses and a void that houses a car park, an entrance, and two staircases, and works as a thermal regulator and constructs a tracking shot between a garden, a folie and a picturesque grotto, all while crossing through the lounge, sauna-fitness center, bar, dining room, and kitchen. One of the houses is organized to inhabit the soil with its habits and routines. The other is made light-heartedly, emancipated from the ground, in the air, and flies at a double height over the garden. Both are totally different from each other in materiality, shape and weight. The most important spatial interest of the complex is the heterogeneous, ambiguous, and membranous space that appears between the two houses. The scenic load of this space is achieved through the exposure of domestic life circulating between floors. The ground floor is contained between two long concrete walls that cut into the soil to accommodate two ‘conventional and modern’ volumes, which is connected by a corridor surrounding the empty greenhouse-stage. In the South there is a garden for “the Good Life”, and to the North lurks the “Grotesque Garden” — in the middle is the promising double height greenhouse. Over this green sequence along the plot, a smooth surface, based at ground level, lets Nature cross over the slab and the Car to pass through one side to the other over the dining-kitchen area. The upper floor is formed by wrapping three empty cylinders with corrugated iron, curtains, air, and mirrors. Inside, the cylinders inhabit the “super-interior”, offering total privacy to 9 rooms padded with wood, cotton, linen and silk, and surrounded by “souvenirs”.